Bianca Tschaikner 2018

el mapa de les obres

‘Fillas de la Riba’

Aquesta obra d’art és part de Fillas de la Riba, una xarxa de pintures murals monocromàtiques sobre antigues portes de fusta repartides pel casc antic i els carrers dels voltants a Riba Roja d’Ebre, creat per l’artista austríaca Bianca Tschaikner. És una reflexió lúdica sobre el passat de Riba-Roja, inspirada en fotografies antigues dels habitants de Riba-roja amb robes tradicionals, la antiga producció de ginebre, el riu Ebre i històries de la notable vida de Teresa Aguilà García, una il·lustre habitant de Riba-roja.
Filla de la Riba, filla del riu, va donar nom al projecte artístic en el qual vaig estar treballant aquí a Riu’d Art Residency a Riba-roja d’Ebre, Catalunya. Ella es va inspirar en fotografies antigues des habitants del poble de principis del segle passat.

Bianca Tschaikner

Bianca Tschaikner és una il·lustradora i ‘printmaker’ austríaca amb esperit nòmada, que busca inspiració en tot el món. Va estudiar ‘printmaking’ a la Scuola Internazionale di Art Grafica Il Bisonte a Florència, Itàlia, ia la Fundació CIEC al nord d’Espanya, així com en l’Accademia di belle Arti Macerata, Itàlia, on va obtenir el seu mestratge. Després d’haver viscut i treballat a Xile, Marroc, Itàlia, Portugal, Estats Units, Índia i l’Iran, actualment viu al bell llac de Constança.

El seu nou llibre, Savari – un viatge il·lustrat a través de l’Iran i l’Índia s’ha publicat a Àustria en Bucher Verlag i està disponible aquí.

Pàgina web – www.biancatschaikner.com

Riba de Ginebre

Aquesta obra d’art és part de Fillas de la Riba, una xarxa de pintures murals monocromàtiques sobre antigues portes de fusta repartides pel casc antic i els carrers dels voltants a Riba Roja d’Ebre, creat per l’artista austríaca Bianca Tschaikner. És una reflexió lúdica sobre el passat de Riba-Roja, inspirada en fotografies antigues dels habitants de Riba-roja amb robes tradicionals, la producció antiga d’oli de ginebre, el riu Ebre i històries de la notable vida de Teresa Aguilà García, una il·lustre habitant de Riba-roja .

Aquesta porta està inspirada en els forns de ginebre. Fa alguns anys, un grup d’Amics de Riba-roja interessats en el patrimoni local, seguint les informacions de persones molt grans, redescobrir disset forns de ginebre al poble, forns de pedra en forma de cúpula on la gent destil·lava l’oli de ginebre.

La Sirena | Històries del riu

La Sirena | Històries del riu
Aquesta obra d’art és part de Fillas de la Riba, una xarxa de pintures murals monocromàtiques sobre antigues portes de fusta repartides pel casc antic i els carrers dels voltants a Riba Roja d’Ebre, creat per l’artista austríaca Bianca Tschaikner. És una reflexió lúdica sobre el passat de Riba-Roja, inspirada en fotografies antigues de habitants de Riba-roja amb robes tradicionals, producció antiga de ginebre, el riu Ebre i històries de la notable vida de Teresa Aguilà García, una il·lustre habitant de Riba-roja.

El poble de Riba-roja d’Ebre està situat en un revolt del riu Ebre, i abans que hi hagués trens, la gent feia servir una mena de vaixells, anomenats llaüts, per transportar mercaderies. La primera història que vaig escoltar sobre el riu va ser d’un home anomenat Paquito que em va dir que una vegada hi va haver un home que va naufragar, no va poder nedar i es va salvar sostenint-se una cua d’un moltó.

Josep Aguilà al seu torn em va dir que fins a la dècada de 1920, centenars de llaüts passàven pel poble cada dia. Algunes poblacions properes propers al riu fins i tot van cobrar peatges. Cap avall els vaixells eren moguts amb el corrent, i cap amunt amb veles o amb l’ajuda de cavalls o mules queestiraventraurien la nau amb una corda des de la riba, ajudats per homes amb rems dins dels llaüts.

En aquells dies, com no hi havia aigua corrent, les dones havien d’anar a rentar al riu, entre elles Teresa Aguilà. Les naus passaven, i els homes que passaven amb els llaüts del vaixell en els vaixells els hi deien piropos, alguns més elegants que altres.

De vegades, les paraules amb doble sentit s’intercanviaven entre els homes del vaixell i les bugaderes. Els homes els preguntaven sobre l’estat d’humitat, pretenent significar el riu però significant alguna cosa més, i les dones preguntaven si era dur i llarg, pretenent significar el rem però realment significant alguna cosa més …

Roses per Rosita

Aquesta obra d’art és part de Fillas de la Riba, una xarxa de pintures murals monocromàtiques sobre antigues portes de fusta repartides pel casc antic i els carrers dels voltants a Riba Roja d’Ebre, creat per l’artista austríaca Bianca Tschaikner. És una reflexió lúdica sobre el passat de Riba-Roja, inspirada en fotografies antigues de habitants de Riba-roja amb robes tradicionals, producció antiga de ginebre, el riu Ebre i històries de la notable vida de Teresa Aguilà García, una il·lustre habitant
de Riba-roja . El piropo Roses for Rosita consta de dues parts, una filera de testos i un test de roses pintat a la mateixa paret, una mica més amunt a l carrer.

Durant la meva estada a Riba-roja d’Ebre, per descomptat, aviat vaig notar i vaig admirar els centenars de bonics testos que es col·locaven a cada racó del poble. Riba-roja està és, com moltes aldees espanyoles, en un estat sever de decadència que és menys romàntic que tristesa. Especialment el nucli antic de Riba-roja estava realment desolat, amb murs derruïts i runes on alguna vegada havien estat boniques cases. Els tests, exuberants i verds, es van col·locar decorativa-ment al pedrís de les portes, a peu de parets i carrers estrets i van transmetre la sensació reconfortant que la vella Riba-roja encara no havia estat deixada a la seva sort. Va mostrar que encara existia una mica d’amor i cura per aquest antic lloc. Semblava una mica com màgia de fades. Definitivament hi havia un bon esperit a la feina, i en l’últim dia abans de la presentació de les obres d’art vaig poder conèixer al bon esperit. Ella va entrar al bar on almorzaríamos i ens va obsequiar amb algunes de les seves bosses de mà, així com així. Mai l’havia vist abans. Es deia Rosita i em va dir que, després que el seu marit morís, va parlar amb l’alcalde i li va suggerir que si ell ho pagava, decoraria el poble amb plantes de testos i les cuidaria. I així ho va fer. I llavors jo vaig pintar alguns testos amb plantes per Rosita.

La Teresa i el llop

Aquesta obra d’art és part de Fillas de la Riba, una xarxa de pintures murals monocromàtiques sobre antigues portes de fusta repartides pel casc antic i els carrers dels voltants a Riba Roja d’Ebre, creat per l’artista austríaca Bianca Tschaikner. És una reflexió lúdica sobre el passat de Riba-Roja, inspirada en fotografies antigues de habitants de Riba-roja amb robes tradicionals, antiga producció de ginebre, el riu Ebre i històries de la notable vida de Teresa Aguilà García, una il·lustre habitant
de Riba-roja .

Aquesta pintura de la porta és sobre Teresa Aguilà, àvia de Josep Aguilà, qui em va explicar moltes històries sobre ella durant la meva estada a Riba-roja d’Ebre.
Aquesta és la història de la Teresa i el llop segons Josep. Teresa Aguilà va néixer a Riba-roja d’Ebre en l’any 1895 i va viure fins als 105.

Quan tenia set anys, els seus pares van morir en una setmana i ella se’n va anar a viure amb una tia que era molt pobre. Llavors, la petita Teresa, a l’edat de set anys, va haver de començar a treballar com a empleada a la casa dels rics. Va treballar durant tota la seva infància i joventut, de manera que ni tan sols va rebre cap pagament, només menjar. Ella rentava roba, netejava cases, treballava al camp I a la cuina. Per descomptat, ella no tenia temps per anar a l’escola. Però quan tenia catorze anys, va decidir pagar-li a un tutor perquè la visités durant una hora cada nit i li ensenyés a llegir, escriure i matemàtiques bàsiques. Teresa llegia el diari cada dia fins a l’edat de 103 anys, fins i tot el va recollir ella mateixa, a l’edat de 104 anys encara mirava les fotos i els titulars.
I aquí ve la increïble història de la Teresa i el llop: quan Teresa tenia 12 o 13 anys, treballava en una finca tres hores del poble. Totes les setmanes havia d’anar a buscar menjar per als treballadors de la finca, ella sola, només acompanyada de dues mules. Ella es va despertar a les 3 de la nit, i a les 4 va començarel
seu viatge . Una nit, en el seu camí de la finca al poble, va notar que hi havia llops darrere d’ella, cada vegada més a prop. Terriblement espantada, va pensar com podria salvar-se a si mateixa. Finalment, va prendre una llarga corda, va lligar un extrem a la cadira de muntar i va deixar que l’altre extrem caigués a terra, i movent la corda va aixecar pols, el que va espantar els llops, i van desaparèixer. Quan arribava al poble, les persones que preparaven el menjar l’obligaven a assistir a la missa. No li donarien res de menjar, ni abans ni després de la missa. Per comprovar si ella realment havia assistit a missa, solien preguntar-li quin sacerdot celebrava la missa i de quin era el color de la casulla.
Però la Teresa, que estava tan famolenca com intel·ligent, aniria a l’església, veuria al sacerdot i la seva túnica i després aniria directament a la casa, on es va colar al galliner i va robar dos o tres ous acabats de pondre, que ella va menjar en cru. En el camí de tornada, quan ella es va perdre de vista del poble, va detenir les mules, va prendre una mica de pa i salsitxes i finalment va tenir alguna cosa apropiada per menjar.

Més històries sobre Teresa:
Teresa i la fam

Quan Teresa Aguilà tenia 17 anys, una de les obres extra que ella va fer va ser una cosa anomenada “espigolar”.
Al voltant del seu poble hi havia moltes finques d’olivera, i “espigolar” significava anar al propietari després de la collita i demanar permís per recollir les últimes olives passades per alt, no recollides.

Va significar buscar olives en els camps després que pràcticament no quedava res, quedaven tan poques olives que no valia la pena la feina, era gairebé absurd fer-ho, i només la gent molt pobre ho faria.

A la nit, després d’un llarg dia de treball, la Teresa i la seva amiga Rosita, tornaven d”espigolar” d’una finca on havien obtingut permís per fer-ho. Després de dos o tres dies de treball van recol·lectar una quantitat ridículament petita d’olives.
Però després es van adonar que en el camí cap a la finca hi havia algunes finques on encara no s’havien collit les olives, i tots els dies, quan passaven, recollien dos
o tres quilos d’aquests arbres sense permís, que era molt més que el podrien haver recollit escollit fent “espigolar”.

Van vendre aquestes olives robades i després Teresa li va dir a la seva amiga: Què penses de comprar un tupi (una olla de ceràmica) amb els diners? Llavors, tots els dies podíem comprar alguns fesols o cigrons i preparar un bon àpat.

Això és, en paraules de Josep Aguilà, qui em va explicar aquesta història, l’esperit de supervivència. Si els haguessin capturat, haurien estat castigades
físicament o haurien acabat a la presó.

Teresa i el dictador
Aquesta és l’última i certament la més inquietant història de la vida de Teresa Aguilà. Com ja saps, Teresa va haver de lluitar contra molts llops en la seva vida, però el més gran va ser Francisco Franco, el dictador espanyol, i el règim que encarnava. Aquí hi ha la història tal com me la va explicar Josep Aguilà, el nét de Teresa.

Teresa, que es deia Tereseta pels seus amics, o fins i tot Teresó (una versió masculina del seu nom), va viure en un moment en què les dones s’enfrontaven encara més a la discriminació que en l’actualitat. Fa 90 anys, a Espanya, les dones majoritàriament estaven tancades a casa seva i no podien connectar amb persones o entorns fora de les seves famílies i menys en ambients rurals.

Com ja saps, Teresa era molt pobre i no podia anar a la Universitat, però era molt conscient i crítica del poder dels rics i de les formes en que van abusar dels pobres, especialment les dones. Les dones no només guanyaven menys que els homes, sovint no obtenien diners per al treball i sovint patien abusos sexuals.

Teresa mateixa va haver de treballar amb un capità de l’exèrcit a Reus, la següent ciutat més gran, com donzella i cuidant a la nena que veus a la imatge. També va haver de treballar en diferents pobles ajudant en la collita d’oliveres i avellanes, i algunes vegades va visitar al seu germà a Barcelona treballant amb ell en les mines de carbó de Figol, a prop dels Pirineus.

Per tant, sovint sortia del seu poble, i no podia adquirir el seu coneixement a la universitat, sinó en els seus viatges. Això també va augmentar el fet que la Teresa era més oberta de ment que altres dones al seu poble. També li agradava parlar amb els homes sobre tot el relacionat amb el treball en els camps, sabia totes les coses perfectament, les llavors, les influències de la lluna, i sabia tot sobre plantes i arbres; en resum, sabia coses que la dona mitjana no sabia, que només ajudaria en els camps però no estaria interessada en el seu treball més enllà.

A Teresa també li encantava parlar sobre política amb els homes durant les reunions que van tenir lloc principalment entre 1930-1936 i de les quals moltes eren secretes, perquè aquestes reunions estaven prohibides. Va tenir sort de tenir un marit que confiés en ella i no la renyara per conèixer a altres homes en aquestes reunions. Després de les reunions, Teresa aniria i els explicaria tot a les dones del poble, visitant a cadascuna d’elles individualment a casa.

Molta gent més tard li diria a Josep que la Teresa era una persona avançada en el seu temps. Tenia una ment molt oberta, era feminista i esquerrana, sense ser extrema.

El 14 d’abril de 1933, es va col·locar un rellotge a la torre del rellotge de l’església, era temps de la República (els republicans eren el govern espanyol elegit democràticament que després seria enderrocat pel dictador Francisco Franco amb un cop d’Estat), i Teresa i un grup d’altres dones van participar en la celebració. Fins i tot hi ha una fotografia que Josep em va mostrar des d’aquest dia amb Teresa portant una bandera republicana.

La guerra civil espanyola (o més aviat la guerra espanyola “incivil”, com l’anomena Josep) va acabar en 1939. Molts republicans van ser empresonats i executats, i molts altres van fugir a altres països o llocs dins d’Espanya on ningú els sabria evitar persecució de els franquistes. Teresa es va mudar a Barcelona amb el seu marit i la seva filla, on treballaria en una casa de camp d’un propietari franquista a qui no li importaven les seves opinions polítiques. Després, en 1940, Teresa va decidir visitar el seu poble durant alguns dies, en contra de tots els consells de familiars i amics que s’havien reunit en una reunió familiar per discutir l’assumpte. En el camí a Riba-roja amb la seva filla, va conèixer a algunes persones del seu poble que li van advertir que anés al poble i li van dir que tornés immediatament, perquè era massa perillós.
Però Teresa els va dir que no tenia motius per témer perquè no va col·laborar en la mort de ningú, per contra, fins i tot havia defensat la salvació d’algun
franquista i, per tant, ningú la danyaria.

L’home que ella havia salvat havia estat vidu amb dues filles i els republicanes planejaven executar-lo i Teresa, que també havia estat òrfena, els va convèncer que seria una gran injustícia convertir aquestes dues nenes petites en òrfenes. Gràcies a la Teresa, l’home va ser alliberat.

En el segon dia en el seu poble, va ser arrestada, després d’una triple denúncia. Tres homes “valents” la van agafar a casa, la van copejar, donar puntades de peu, li van llançar pedres, li van escopir i li van afaitar el cap. Va ser tan horrible que el record de l’incident fa que la sogra de Josep amb els seus 96 anys encara tremoli de terror.

La van posar a la presó local (un edifici que encara existeix avui i encara sembla una presó, però ja no s’usa) va celebrar un judici de propaganda i la va acusar d ‘ “ajudar a la rebel·lió”, ignorant el fet que la rebel·lió havia estat Franco, i Teresa mai no havia portat una arma ni havia fet mal a ningú. Va ser sentenciada a 15 anys de presó només perquè portava la bandera republicana el 1933 i perquè l’havien escoltat parlar sobre política.

D’aquests 15 anys va passar quatre anys i mig a la presó a Barcelona, en una presó que una vegada havia estat un convent i ara és un centre comercial. El que li va passar a la Teresa li va passar a milers de dones republicanes: 40,000 dones van passar per aquesta presó i ara només una petita plaqueta (dos mil·límetres de memòria per a cadascuna d’elles, diu Josep) recorda a aquestes dones que el crim és ser republicanes.

Dins de la presó, Teresa secretament es va fer un anell d’unes monedes de plata. La seva filla, que va caminar molts dies per veure-la a la presó, la va portar, gravada amb les inicials del seu espòs, J.A. per a Josep Alabart (que ara són les inicials de Josep Aguilà) i ella, T.A. per Teresa Aguilà.

A la presó, van intentar rentar-los el cervell, dient-los que eren dimonis, que la guerra civil havia estat la seva culpa, i que eren inútils i no estimats per ningú
els que estaven fora i que el món continuava millor sense elles. Moltes van ser violades per homes i dones, i les preses eren presionades per tolerar sense resistència per tal d’obtenir alguns beneficis, com més menjar o més temps lliure.

Gràcies al seu enginy, Teresa va aconseguir passar amb normalitat per la presó fent feines al hort i de pintora (de parets). Però quan va sortir de la presó, era una dona diferent. Quatre anys i mig de presó havien canviat a aquesta dona que havia estat tan viva, tan feliç, tan comunicativa, tan intel·ligent. La dona que va tornar de la presó estava espantada i muda i gairebé sense paraules, tot i que, a jutjar per les fotos que vaig veure d’ella en la seva vellesa, semblava haver recuperat el seu antic ser rere l’altre. Què havia succeït durant aquests quatre anys de presó que una persona com la Teresa sortiria tan espantada?

Quan el marit de Teresa va saber que havien empresonat a la seva esposa, ell no va entendre i va repetir que “això no és possible, era una dona tan bona, que no va fer mal a ningú …” Estava tan commocionat per l’increïble i va embogir per la pèrdua temporal de la seva esposa que va haver de romandre en una psiquiatria durant alguns mesos. Quan va estar bé novament, va tornar a treballar a la finca prop de Barcelona.

Teresa i la seva filla, la mare de Josep, més tard educarien “malament”, com si fos Franquistes, per protegir-lo (el règim de Franco continuaria fins a 1977). Però, malgrat tot, el van educar prou com per començar a veure com eren les coses per si mateix, i després li van parlar oberta i detalladament sobre tot.

Vaig pintar aquesta porta com un petit homenatge a Teresa, sabent que desenes de milers de pintures de portes no serien suficients per recordar i honorar adequadament Teresa i les altres valentes dones catalanes que van ser atacades, ferides i assassinades lluitant contra les horribles bèsties de Franco . Esperem que algun dia aquestes dones rebin el monument que mereixen.