La presentació oficial de la tercera residència Riu d’art

Gràcies per assistir a la presentació oficial de la tercera residència internacional ‘Riu d’art’ organitzada per l’Associació de Riba Rocks i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

El poble de Riba-roja d’Ebre ara té 18 obres de Riu d’art en total.

Creat per artistes locals i internacionals, es pot fer la ruta per veure les obres d’art aquest estiu, simplement agafant un fulletó de Riu d’art en qualsevol bar del poble.

Si us plau compartiu les vostres fotos! #riudart #ribarocks #ribarojadebre
Fins a la propera edició!

Convocatoria artística internacional

Riu d’Art – Projecte d’art internacional del 18 al 30 de juny del 2018 – Riba-roja d’Ebre, Tarragona, Catalunya

Oberta a tots els artistes sense importar la seva nacionalitat en edats compreses entre els 25 i els 40 anys. Es valorarà la capacitat d’integrar l’obra amb l’entorn així com la seva relació en el context històric, social i cultural de Riba-roja d’Ebre i Catalunya. Plac límit 15 de abril 2018.

Feu clic aquí per fer una sol·licitud.

Artista de Southampton crea mural a Catalunya

És la lluita europea per la independència que ha commocionat el món.

Fa tot just dues setmanes, el govern separatista de Catalunya va celebrar un referèndum sobre la independència per separar-se d’Espanya.

Però un resident de Southampton va tenir la seva pròpia opinió sobre part de la història darrere de les notícies.

Oliver Hall va ser un dels pocs artistes internacionals que va obtenir una residència a la localitat catalana de Riba Roja D Ebre i l’oportunitat de produir la seva pròpia obra d’art inspirada en la regió.

El graduat de Belles Arts de Southampton va prendre una tradicional “cursa” que ha estat dirigida per residents locals des del segle XVIII com a inspiració i va crear un mural per representar l’esdeveniment anual.

Va dir: “vaig pintar un mural que il·lustra les cames corrent. La meva intenció era expressar un paral·lel entre diferents generacions connectades a través del temps en la mateixa activitat al llarg de la història dels pobles i el riu Ebre corrent infinitament i esculpint el seu camí a través de la vall “.

També va produir un lapse de temps del mural, amb el tema que l’acompanya, l’Himne de Catalunya, que una vegada va ser prohibit pel règim de Franco. Va afegir: “La cançó es va jugar tots els dies a la plaça de la ciutat, entre anuncis al costat de on estava treballant, així que hi ha la connexió amb la identitat catalana. Definitivament la gent parlava molt del tema i era interessant escoltar el que tenien. per dir. Definitivament és un moment interessant per treballar a la regió “.

Ara el seu mural de footrace és part d’un festival d’art creat per la seva companya Sotonian Sarah Misselbrook, que ara viu a Espanya.

Amb el suport de l’ajuntament local, va organitzar un festival de rock que s’ha ampliat per incloure les arts visuals en 2016.

L’ex professora de City College de 40 anys, que encara ofereix tallers a Southampton quan torna, va dir: “Sol·licitem les sol·licituds d’artistes locals i internacionals cada any, i la residència es porta a terme cada estiu. Aquest estiu Oliver va crear una mural a gran escala a la Placa del Forn, que ha estat molt ben rebut, treballant al costat d’altres artistes “.

La cursa és presidida per oficials locals i s’acompanya de música en viu, amb premis tradicionals d’un gall per al primer lloc, un conill pel segon lloc i una ceba per al tercer lloc, així com trofeus i premis en efectiu que s’han agregat als premis tradicionals.

Però no és la primera peça d’art públic d’Oliver: també ha exhibit els seus dibuixos a gran escala a les parets de Westquay com a part d’un projecte que dóna espai a artistes locals.

El paisatge que va exhibir va ser un dibuix de la refineria de petroli Fawley feta amb oli de motor rebutjat llançat pels seus veïns mecànics.

Ell va dir: “Encara estic aprenent com utilitzar l’oli, pot ser bastant complicat treballar amb ell”.

Sarah planeja estendre la residència de l’artista durant dues setmanes el proper any i va dir que li encantaria tenir més vincles amb Southampton.

La ruta!

Avui, l’equip de Riu d’Art ha posat senyals en cada dels llocs d’art al poble.

Els senyals tenen codis QR que enllacen amb la pàgina web de l’artista on trobéssiu més informació sobre l’obra i l’artista.

Cartells i fullets es poden trobar als bars, que inclouen un mapa que mostra cada locació de les obres permanentment instal·lades.

Feu clic aquí per descarregar el mapa.


Gaudeix de la ruta!

Riba-roja aposta per transformar el Nucli Antic en una galeria d’art a l’aire lliure amb ‘Un Riu d’Art’

1 inici recorregut entrada poliesportiuRiba-roja d’Ebre ha acomiadat la segona edició d’Un Riu d’Art amb una passejada popular pels carrers del poble durant la qual els artistes locals i internacionals participants han pogut presentar als veïns les seves creacions, realitzades els darrers dies en diferents indrets del municipi. La iniciativa, organitzada per l’Ajuntament de Riba-roja i l’Associació local Riba Rocks amb el suport de la Direcció General de Joventut de les Terres de l’Ebre, es consolida així com a punt de trobada d’artistes per a la transformació i millora del Nucli Antic de Riba-roja.

En total, sis intervencions artístiques, el doble que l’any passat: tres d’artistes internacionals i tres d’artistes locals, que van ser escollits entre les 11 propostes que es van presentar a concurs en aquesta segona edició d’Un Riu d’Art. I una bona valoració d’aquesta trobada d’artistes que vol “aconseguir, any rere any, que els carrers, racons i miradors de Riba-roja es converteixin en una gran galeria d’art a l’aire lliure”, explica el regidor de Joventut, Francesc Esteve, impulsor del projecte, per a qui “l’art és també regeneració de façanes, de carrers i una eina més per a la protecció i conservació del patrimoni”.

9 murals baixada al riu de dos artistesDe fet, les intervencions artístiques d’Un Riu d’Art tenen com a escenari principal el Nucli Antic de la població perquè el projecte s’emmarca dins l’estratègia municipal de recuperació del centre històric riba-rojà, complementant així altres actuacions urbanístiques realitzades els darrers anys: “El fet que la majoria de les obres estiguin en espais oberts pretén ser un factor diferenciador i singular i, a mitjà termini, poden convertir el poble en un lloc d’atracció turística i cultural”, diu Esteve amb la vista posada en crear un futur recorregut per totes les obres artístiques, a mesura que es vagin succeint les edicions d’Un Riu d’Art.

Recorregut per les obres d’aquesta segona edició

7 obra sara mansEl recorregut es va iniciar al poliesportiu municipal, on s’ha instal·lat una escultura titulada La Sumera i l’unicorn, realitzada amb retalls de ferro per l’escocesa Jennifer Kilgour. Després de passar per davant del mural que l’any passat es va fer a la façana de l’Escorxador, la comitiva es va dirigir al carrer Sequer per conèixer de primera mà el mural l’Arbre de la vida, realitzat per alumnes de l’Aula d’Art de Riba-roja d’Ebre “per retre homenatge a totes les persones del poble i també a les que ja no hi són”, en una iniciativa que es vol portar a altres carrer del poble.

El següent punt on es van aturar els veïns va ser la plaça del Forn, on l’anglesa Sarah Misselbrook, afincada des de fa uns anys al poble, va presentar als seus convilatans l’obra Comunió amb la vida, unes jardineres en forma de mans fetes a partir de motlles de mans de riba-rojans, una idea que es vol expandir a altres indrets del poble.

10 murals dos artistesDos dels artistes internacionals que han visitat Riba-roja els darrers dies per participar en Un Riu d‘Art, Anna Georghiou i Phil Bird, van explicar com van concebre l’obra Les portadores d’aigua i la dona de l’Arc de Sant Martí, situada a la baixada cap al riu propera al mirador de la Pena. Els autors van confessar haver-se inspira en la tradició i la natura que han descobert en aquesta visita al municipi, al igual com Oliver Hall (Southampton, Regne Unit) a l’hora de pintar el mural “Cicle, temps, tradició” a la plaça del Forn, en aquest cas fent un paral·lelisme de l’aigua corrent pel riu amb els peus que corren per la cursa pedestre, que és un dels actes destacats de la festa major del poble a l’agost.

Abans del punt i final musical, a la mateixa plaça del Forn, l’artista riba-rojà Adrià Cid, va explicar el projecte de mural de ceràmica que està fent per a un dels miradors del riu, que encara no està acabat, però que es podrà veure properament. Al final, els assistents van gaudir de dues actuacions musicals en directe a càrrec de dos dels artistes multidisciplinars que també presentaven les seves obres d’art, l’Adrià Cid i el grup Trobadour’s Garden, format per Anna Georghiou i Phil Bird.

Crida a “posar guapa a Riba-roja”

Durant la presentació de les obres, el regidor de Joventut va fer una menció especial a la directora de l’Aula d’Art, Isabel Torres, a qui va felicitar “per la seva dedicació, compromís i paciència en la tasca de la formació”. Esteve, a més, va animar tots els veïns a participar en la iniciativa, ja que “posar guapa a Riba-roja, està a la mà de tots. El fet d’arranjar una façana o posar una planta al balcó ja és el petit gra d’arena perquè el nostre poble acabi tenint un encant especial”.

En aquest sentit, el pròxim divendres 14 de juliol, tindrà lloc una xerrada a càrrec del Dr. Josep Bertran sobre “L’arquitectura com a solució? Idees per al nucli antic de Riba-roja d’Ebre”, que servirà per presentar les propostes dels alumnes d’arquitectura de la Facultat d’Arquitectura de Reus.

2 artista poli 4 façana actuació feta al 20166 alumnes escola art davant arbre11 mural plaça forn peus12 actuació adrià cid plaça forn8 detalls mans

 

Artistes locals i internacionals protagonitzen la segona edició d’Un Riu d’Art

Aquesta setmana han començat a arribar alguns dels artistes internacionals que participaran en la segona edició d’Un Riu d’Art, una proposta cultural creada des de l’Àrea de Joventut del consistori municipal amb el suport de la Direcció General de Joventut de les Terres de l’Ebre i l’associació local Riba Rocks. L’objectiu és realitzar intervencions artístiques en determinats espais municipals estratègics, com ara el Nucli Antic o el Mirador de Dalt, per millorar-ne l’estat i, així, crear sinergies amb l’art com a element transversal i dinamitzador.

Així, des d’aquesta mateixa setmana i fins al 2 de juliol, quatre artistes britànics i una d’escocesa, la desena d’alumnes del grup de pintura de l’Aula d’Art del poble i el riba-rojà Adrià Cid,  realitzaran les diferents intervencions, que es presentaran públicament justament el diumenge 2 de juliol, amb un recorregut per les obres d’art i amb actuacions musicals en directe.

Homenatge al poble

Riu d'Art 2017 arbre vida Aula d'ArtLa primera obra que es podrà veure és la que han realitzat des de l’Aula d’Art de Riba-roja, sota la batuta de la seva responsable, Isabel Torres. A la façana de Ca l’Agret, al carrer Sequer, han elaborat un arbre de la vida amb un mural i unes rajoles ceràmiques pintades. Tal com explica Torres, “es tracta d’una iniciativa per retre homenatge a totes les persones del poble i també als que ja no hi són, i que d’alguna manera hi són al nom de les cases”. És una mena d’arbre genealògic, “com una metàfora del present, del passat i també del futur de la història de Riba-roja”.

És una intervenció feta amb molt d’afecte i que pretén recollir la memòria del municipi d’una forma original. Elles mateixes han fet una tasca d’investigació per a aquest primer arbre, i és que la intenció és poder-ne fer més en altres punts del poble, aglutinant la història de cada zona i deixant un llegat artístic i també històric.

Riu d'Art 2017 arbre vida Aula d'Art

Riu d'Art 2017 arbre vida Aula d'Art

Actuacions en punts emblemàtics

A més de les alumnes de pintura de l’Aula d’art, també participaran a Un Riu d’Art:

  • Jennifer Kilgour, d’Escòcia, que farà una escultura amb retalls de ferro a l’entrada de les piscines.
  • Anna Georghiou i Phil Bird, de Devon (Regne Unit), que pintaran en portes del Nucli Antic i faran un mural en una casa abandonada.
  • Oliver Hall, de Southampton (Regne Unit), que elaborarà un mural en una casa cantonera inacabada a la plaça del Forn.
  • Sarah Misselbrook, també de Southampton (Regne Unit) però establerta a Riba-roja, que realitzarà unes jardineres en forma de mans.
  • Adrià Cid, de Riba-roja, que durà a terme un mural amb plats ceràmics en una casa al Mirador de Dalt.

Anunci – Artistes Riu d’Art 2017

Estem molt contents d’anunciar que els següents artistes internacionals han estat seleccionats per al projecte Riu d’Art d’aquest any a Riba-roja d’Ebre.

Jennifer Kilgour d’Escòcia, Anna Georghiou i Phil Bird de Devon, Regne Unit, Oliver Hall de Southampton, Regne Unit i Sarah Misselbrook artista britànica de Southampton, Regne Unit, ara viu a Ribaroja d’Ebre.

Arribaran al poble a finals d’aquest mes i podreu veure’ls realitzant les seves obres a partir del 26 de juny i durant una setmana, culminant en una cerimònia d’inauguració i presentació amb música en directe.

Així mateix l’Adrià Cid artista local, les alumnes de l’escola d’Art de Riba-roja d’Ebre i l’Isabel Torres, la professora, també participaran en l’edició d’aquest any.

Donarem la benvinguda els artistes a Ribaroja d’Ebre molt aviat.

S’obre el termini de presentació de propostes per a la segona edició d’Un Riu d’Art

Cartell Un Riu d'Art 2017

Entre el 26 de juny i el 2 de juliol tindrà lloc, a Riba-roja d’Ebre, una nova edició de la iniciativa Un Riu d’Art, una proposta cultural creada des de l’Àrea de Joventut del consistori municipal amb el suport de la Direcció General de Joventut de les Terres de l’Ebre i l’associació local Riba Rocks. L’objectiu és actuar en determinats espais municipals estratègics per millorar-ne l’estat i, així, crear sinergies amb l’art com a element transversal i dinamitzador.

En aquesta ocasió, tal com ha exposat el regidor de Joventut, Francesc Esteve, “s’ha incrementat el pressupost destinat als artistes, tant per a les despeses de viatge com per als materials per realitzar les diferents intervencions artístiques”. D’aquesta manera, s’espera aconseguir cridar l’atenció d’artistes internacionals, però també d’aquí, i que les propostes que facin siguin atrevides i ambicioses.

Convocatòria oberta

El termini per presentar propostes està obert fins al 7 de maig, i s’hi poden acollir tots aquells artistes, sense importar la seva nacionalitat, d’edats compreses entre els 25 i els 40 anys. Així, els interessats hauran de fer arribar a info@riudart.cat una o més propostes artístiques, així com altra documentació que es pot consultar a les bases de la convocatòria. L’organització deliberarà en funció de les iniciatives presentades i informarà de quins són els artistes seleccionats el dia 9 de maig.

Pla Local de Joventut

Un Riu d’Art és una de les novetats del Pla Local de Joventut, que treballa per donar suport als joves riba-rojans en diversos àmbits i en el marc del qual es duen a terme iniciatives com la Caminada de la Lluna Plena; diverses activitats esportives, com les 24 i les 12 hores de futbol sala; o la contractació de joves per treballar, per exemple, com a monitors al casal d’estiu. Així mateix, amb Un Riu d’Art es busca impulsar i consolidar la faceta més artística del municipi.

La primera edició, un èxit

Un Riu d'Art

El mural de l’escorxador amb els seus autors.

En la primera convocatòria, que va tenir lloc el passat mes de setembre, hi van participar quatre artistes internacionals: Anna Georghiou i Phil Bird (dos artistes visuals i músics britànics), que van realitzar un mural a la zona de l’escorxador; Riikka Neste (fotògrafa finlandesa), que va fer fotografies positivades amb essències elaborades amb elements naturals de Riba-roja; i Sarah Misselbrok (artista britànica establerta a Riba-roja), que va elaborar una escultura als antics rentadors del municipi.

Un Riu d’Art compleix amb les expectatives i comença a marcar el camí d’una segona edició

Aquest cap de setmana es va es va inaugurar la primera intervenció que s’ha dut a terme a Riba-roja d’Ebre en el marc d’Un Riu d’Art. Es tracta d’un mural que han pintat, a la zona de l’escorxador, Anna Georghiou i Phil Bird (dos artistes visuals i músics britànics). Una obra que ha tingut una molt bona acollida per part dels veïns i que, com totes les que s’elaboren sota el paraigua d’Un Riu d’Art, havia de tenir com a fil conductor la història i cultura de Riba-roja i de Catalunya, a més d’un cert lligam amb el municipi. En el seu cas, han apostat per una gran pintura on apareixen elements de la fauna i flora de la comarca, com els silurs o les libèl·lules, a més d’un llagut. Per presentar la seva obra, a més, van interpretar una cançó inspirada en la primera vegada que van ser al poble, ara fa dos anys. Continua llegint «Un Riu d’Art compleix amb les expectatives i comença a marcar el camí d’una segona edició»

Quatre artistes internacionals intervenen en espais de Riba-roja en el marc d’Un Riu d’Art

Des de l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre s’ha impulsat, del 5 a l’11 de setembre, la primera edició d’Un Riu d’Art. Es tracta d’una nova proposta cultural que té per objectiu actuar en determinats espais municipals estratègics per millorar-ne l’estat i crear, així, sinergies amb l’art com a element transversal i dinamitzador. Una iniciativa que neix amb la intenció de consolidar-se com “una cita artística a l’agenda del territori”, tal com ha manifestat el regidor responsable, Francesc Esteve, “al mateix nivell que altres esdeveniments que s’organitzen al poble com el festival Poesia des dels Balcons o el Copa de lletres“. Continua llegint «Quatre artistes internacionals intervenen en espais de Riba-roja en el marc d’Un Riu d’Art»